Groepsdynamiek in teams

Waar ik vorige keer inzoomde op persoonlijke reflectie wil ik nu graag vooruitkijken hoe groepsdynamiek van teams werkt. We moeten verder kijken, weg van het isolement en weer vrij gaan denken en bewegen met in acht neming van  de aangegeven richtlijnen. Maar ook dan, is er veel mogelijk.

We blijven sociale dieren die behoefte hebben aan interactie en graag met anderen samenzijn. Juist dit kan niet gestopt worden in alleen maar geplande en volledig gestuurde digitale ontmoetingsplatformen. Een werkdag is juist opgebouwd uit heel veel contactmomenten met anderen. Samenwerken, (non)-verbale communicatie, pro actief, uitgedaagd worden, verbinden en “collega`s beleven” zijn items die hier ontbreken. Mijns inziens biedt het inrichten van werk maar zeker ook trainingen welke vorm worden gegeven vanuit een actieve benadering en op basis van actieve werkvormen, nog een toegevoegde waarde op deze onderdelen. Waarom stilstaan?

“Uitgedaagd worden houdt mensen actief en in beweging”

Mensen buiten je thuissituatie zijn belangrijk voor ons sociaal gevoel. Zo kunnen we zaken delen op basis van wat ons verbindt. Hoe belangrijk en fijn het samenzijn met je naasten ook is, de interactie met collega’s of overige relaties geeft vaak een andere invalshoek. Het zet aan tot inzichten die je thuis niet verneemt maar ook niet spontaan, impulsief naar boven haalt in de dialoog, op het juiste moment, tijdens digitale afspraken. Is het niet zo dat email en whatsapp bij jou ook vaak de grootste stoorzenders zijn en aanleiding geven tot misverstanden?

“VAARDIGHEDEN, AUTONOMIE en VERBINDING zijn basisbehoeften. Vooral die laatste staat nu onder druk, waardoor mensen langzaam leeglopen.”

Willem van Rhenen, hoogleraar productiviteit

Fysieke afspraken met je collega’s stimuleert niet alleen het prettige en kwalitatieve contact maar helpt ook bij het vormen van een eigen mening om zaken te kunnen relativeren. Het contact staat niet perse onder druk van een tijdsblok maar is juist een oprechte conversatie die we de laatste tijd gemist hebben.  Zo borgen we ook de gewenste sociale interactie die verankerd zit ons mens zijn.  Ik kijk graag mee naar werk- en trainingsmogelijkheden die op een creatieve wijze kunnen worden vormgegeven.

Dynamisch, durven doen! Jij?

Foto van Jos Smeets

Jos Smeets

Laat een reactie achter!

Over mij

DOEN! is mijn motto. Onder ‘doen’ versta ik het stimuleren, faciliteren en ontplooien van talent. Daarmee sta ik voor een maatwerk aanpak, passend bij organisatie en medewerker.

Recent Posts

Of: schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief

Geen zorgen, je ontvang van mij alleen berichten die je daadwerkelijk helpen in je eigen ontwikkeling.