Hoe stimuleer je productiviteit

Invloed uitoefenen op je eigen functioneren is niet iets dat iedereen gegeven is. Een slachtoffer rol aannemen is vaak makkelijker of geleefd worden door je (zakelijke) omgeving. Goed om eerst te weten wat de verschillen precies zijn tussen proactief en reactief. Vanuit D5groep worden deze begrippen duidelijk uitgelicht en zijn de verschillen voor jou als persoon zeker herkenbaar. Ben jij Proactief of juist Reactief?

 

Proactief versus reactief

Proactieve mensen nemen initiatief en proberen gebeurtenissen te beïnvloeden door zich te richten op eigen gedrag en gedachten waar ze invloed op hebben. Reactieve mensen wachten meer af en hebben de neiging om gebeurtenissen toe te schrijven aan anderen of externe omstandigheden.
Proactieve mensen of reactieve mensen herken je vaak aan hun manier van communiceren. Voorbeelden die horen bij reactieve mensen: “Zo ben ik nu eenmaal”, “Daar kan ik niets aan doen omdat…”, “Het management heeft daar nu eenmaal voor gekozen…” en “Zeg jij maar wat ik moet doen”.
Voorbeelden die horen bij proactieve mensen: “Als ik kijk naar onze doelstellingen dan ga ik…”, “Dit kan de volgende keer anders, wat ik ga doen…” en “Ik kan dat voor elkaar krijgen door…”.

Een sprong voorwaarts: hoe stimuleer je proactief gedrag als manager?

Als manager kun je je invloed zeker uitoefenen! Hoe pak je het aan? Hieronder drie tips:
1. Maak reactieve medewerkers bewust van hun reactieve rol. Leg ze de cirkel van invloed uit en bespreek hoe ze deze kunnen vergroten. Dit doe je door ze te vragen om met oplossingen te komen en welke rol ze daar zelf in kunnen spelen.
2. Zorg voor autonomie. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat je medewerkers zelfstandig kunnen werken, zelf beslissingen kunnen nemen en fouten mogen maken.
3. Maak de doelstellingen duidelijk voor je medewerkers. Wat wordt er van hen verwacht en wat is het allerbelangrijkste? Krijgen ze ook de ruimte om van gebaande paden af te wijken om dit doel te halen? Te strakke procesoptimalisatie kan ervoor zorgen dat ze niet meer creatief nadenken om een doelstelling te realiseren; dat werkt reactiviteit in de hand.

Tot slot

Proactiviteit betekent dus zoeken naar de dingen waar je invloed op uit kunt oefenen. Veel energie gaat nu verloren in zaken waar je geen invloed op hebt. Deze energie verandert niets. Je gaat meer bereiken als je jouw energie richt op die dingen waar je wel invloed op hebt. Pas eerst je eigen gedrag aan, hier heb je namelijk controle over. Je gaat echt merken dat je meer bereikt met het aanpassen van je eigen gedrag dan door te proberen je omgeving of de ander te veranderen. En dan…ècht je cirkel van invloed wordt groter. Je gaat meer bereiken, een echte sprong voorwaarts. Wat zou het mooi zijn als iedereen vervolgens kan zeggen: “Het leven (en dus ook mijn werk) is niet wat mij overkomt, het is wat ik ervan maak!”

Een interessant onderwerp dat niet alleen individueel veel verandering teweeg kan brengen maar ook als team / afdeling. Je werkt met je collega’s en iedereen is anders en heeft een verschillend karakter. Om zo productief en efficiënt mogelijk te zijn is het goed elkaars kwaliteiten te kennen en hier gebruik van te maken zodat het rendement geoptimaliseerd kan worden.

Wil jij meer weten over training en/of coaching dan kom ik graag met jou (afdeling) in contact om te bekijken of er knelpunten binnen jouw organisatie zijn, hoe we ze het beste kunnen aanpakken en samen de mogelijkheden in kaart brengen.

Bedankt voor het lezen van deze blog, op naar de volgende!

Jos Smeets

Jos Smeets

Laat een reactie achter!

Over mij

DOEN! is mijn motto. Onder ‘doen’ versta ik het stimuleren, faciliteren en ontplooien van talent. Daarmee sta ik voor een maatwerk aanpak, passend bij organisatie en medewerker.

Recent Posts

Of: schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief

Geen zorgen, je ontvang van mij alleen berichten die je daadwerkelijk helpen in je eigen ontwikkeling.